Israël naar stembus: blijft Bibi premier?

In Israël vinden vandaag vervroegde verkiezingen plaats. De Israëli’s zullen stemmen voor een nieuw parlement, de zogenoemde Knesset. De strijd om de zetels zal vooral gestreden worden tussen de Likoed-partij van de huidige premier Benjamin Netanyahu en de Zionistische Unie van oppositieleider Isaac Herzog.

Zowel Netanyahu als Herzog hebben vandaag hun stem uitgebracht. Volgens de opiniepeilingen zou de centrumlinkse Zionistische Unie van Herzog een voorsprong hebben op de centrumrechtse Likoed-partij. De Zionistische Unie vormt een linkse coalitie van enerzijds de Arbeiderspartij van Herzog en de partij Hatnuah van Tzipi Livni.

De vervroegde parlementsverkiezingen waren noodzakelijk geworden gezien de centrumrechtse coalitie van Netanyahu vorig jaar, na minder dan twee jaar, uit elkaar was gevallen. Een van de redenen voor de ontbinding van de regering was de controversiële Wet op de Joodse natiestaat. Netanyahu steunde het omstreden wetsvoorstel, maar er ontstond heel wat onenigheid. Zo wonen er ook veel Arabieren in Israël. Of premier Netanyahu aan de macht blijf, zullen we straks pas weten. De stembussen sluiten om 21u00.