Mexico steunt ontslagen journalist

In Mexico City zijn gisteren een duizendtal mensen op straat gekomen om te protesteren tegen het ontslag van journaliste Carmen Aristegui. Haar werkgever, MVS Radio, beëindigde de samenwerking toen Aristegui lobbyde voor de terugkeer van twee eerder ontslagen collega’s. Zowel zij als Carmen Aristegui hadden hun steun betuigd aan het project Méxicoleaks, dat onder andere corruptieschandalen van de regering wil blootleggen.

De demonstranten hielden spandoeken omhoog en scandeerden slogans die de corruptie van het radiokanaal MVS aanklaagden. “Zonder vrijheid van meningsuiting is er geen democratie” luidden de meeste. Maar de frequentie van het radiostation, 102.5, kreeg ook een nieuwe interpretatie: “102,5 stappen achteruit voor de vrijheid van meningsuiting”.

De directie van MVS Radio reageerde formeel. Aristegui en de twee andere journalisten zouden ontslagen zijn omdat ze de naam van de zender gebruikten voor privé-acties waar MVS niet mee akkoord ging. Maar de betogers vonden die verklaring een flauw excuus. “De pers moet degenen straffen die corrupt zijn, niet degenen die de corruptie willen blootleggen”.