Kinderen via België ontvoerd naar Syrië

Twee Nederlandse kinderen van zeven en acht jaar uit het Nederlandse Maastricht zijn door hun moeder ontvoerd naar Syrië. Volgens het Openbaar Ministerie is het de eerste keer dat in Nederland sprake is van ontvoering naar het kalifaat. Nederlandse media melden dat de moeder via België met de kinderen naar Syrië is getrokken.

De afgelopen twee jaar zijn 31 Nederlandse kinderen samen met beide ouders naar Syrië gereisd. Nu is er echter sprake van ontvoering, omdat de vader niet op de hoogte was van de plannen. Dat meldt de Nederlandse Raad voor de Kinderbescherming.

De moeder is een Tsjetsjeense vrouw die in 1999 naar Nederland vluchtte. Volgens de Nederlandse openbare omroep NOS zou ze eind oktober met twee van haar vier kinderen naar het Midden-Oosten zijn vertrokken. Na hun aankomst liet ze via Facebook weten dat zij en haar kinderen in Raqqa waren. Nadien is niets meer van hen vernomen.

Er wordt nu onderzocht of er in Maastricht sprake is van een netwerk dat potentiële jihadstrijders rekruteert en naar Syrië helpt reizen. Volgens de Nederlandse justitie is het onmogelijk om de kinderen nog terug te halen.

Foto: www.politie.nl