1 jaar annexatie van de Krim herdacht

Het is vandaag exact een jaar geleden dat de Krim, het schiereiland ten zuiden van Oekraïne, officieel door Rusland werd geannexeerd. Maar liefst 96,6 procent van de bevolking stemde er toen voor een scheiding van Oekraïne.

Het referendum dat een jaar geleden plaatsvond, zorgde voor enorme, internationale spanningen. Veel westerse landen vonden het onwettig door de immense druk die Rusland op het schiereiland Krim uitoefende. Gisteren nog bekende de Russische premier Vladimir Poetin dat hij toen nucleaire wapens paraat had staan, voor het geval het westen zich te veel had ingemengd.

Start van aanslepend conflict

De annexatie betekende ook de start van een aanslepend conflict tussen Rusland en Oekraïne. In verschillende steden in Oost-Oekraïne, zoals Donetsk en Debaltseve, braken gevechten uit tussen het Oekraïense leger en pro-Russische separatisten. Vandaag de dag is het er nog steeds onrustig, ondanks een staakt-het-vuren dat midden februari werd afgekondigd.

De eerste minister van de Krim, Sergei Aksyonov, zei gisteren in een interview met de Britse omroep BBC dat “het schiereiland teruggekeerd is naar Rusland en nooit meer deel van Oekraïne zal zijn.” Aksyonov noemde de annexatie van de Krim een “democratische daad” van Rusland.

Reportages die VTM NIEUWS toen over het referendum en de annexatie maakte, kunt u hier nog eens bekijken: