Krim: Poetin had kernwapens klaar

De Russische president Vladimir Poetin was vorig jaar klaar om nucleaire wapens stand-by te zetten voor het geval het Westen zou tussenkomen tijdens de Russische annexatie van het toen nog Oekraïense schiereiland Krim. Dat zegt hij in een documentaire die zondag uitgezonden werd op de Russische televisie.

Toen hem gevraagd werd of het Kremlin bereid zou zijn geweest om zijn nucleaire wapens in paraatheid te brengen, antwoordde Poetin bevestigend. "We waren klaar om dat te doen." De Russische leider zei nog dat hij de Verenigde Staten en Europa gewaarschuwd heeft niet betrokken te geraken en beschuldigde hen er ook van achter de verdrijving van de vroegere Oekraïense president Viktor Janoekovitsj te zitten. 

Overigens profileerde Poetin zich in de documentaire sterk als de redder van de Krim, die zijn troepen inzette om verder "bloedvergieten" te voorkomen en die, voor de val van Janoekovitsj, absoluut niet de intentie had om de regio in te lijven. "We moesten onze militaire aanwezigheid in de Krim versterken om (...) een referendum zonder bloedvergieten mogelijk te maken", luidde het. Het aantal Russische soldaten in de Krim lag volgens Poetin ook nooit hoger dan "de toegelaten 20.000 manschappen" waarover met Oekraïne een akkoord was bereikt.

Volgens de televisiezender Rossija 1, die de reportage uitzond, nam het draaien van de bijna drie uur durende documentaire acht maanden in beslag. Wanneer het interview met de Russische president is opgenomen, werd niet bekendgemaakt.