Massademonstratie tegen Rousseff

In Sao Paulo hebben vandaag een miljoen Brazilianen betoogd om het ontslag te eisen van de linkse presidente Dilma Rousseff. Dat meldt de lokale politie. Het protest is vooral gericht tegen de slabakkende economie, de stijgende prijzen en de corruptieschandelen.

Niet alleen in Sao Paulo, maar ook in andere steden van het land verzamelden Brazilianen zich op straat tegen de huidige presidente. In totaal ging het om zo'n 1,5 miljoen mensen. Dilma Rousseff werd in 2011 verkozen als eerste vrouwelijke presidente van het land. In 2014 werd ze herkozen. Maar in de loop van haar eerste ambtstermijn kwamen de eerste protesten tegen haar beleid.

In de aanloop naar het wereldkampioenschap voetbal in de zomer van 2014, kwam er veel kritiek op het regeringsbeleid. De demonstranten kaartten de grote sommen geld aan die gespendeerd werden aan het organiseren van het WK, terwijl het land kampt met grote ongelijkheid en werkloosheid.

De protesten richten zich ook op de Arbeiderspartij (PT) van Rousseff. Zowel de partij als Dilma Rousseff worden genoemd in de corruptieaffaire rond het staatsoliebedrijf Pertobas. Dat zou smeergeld hebben aangenomen van toeleveranciers tijdens de periode dat Rousseff voorzitster was van de raad van bestuur van het bedrijf.