Zit Griekenland einde maart zonder geld?

De Griekse eerste minister Alexis Tsipras vreest dat zijn land tegen het eind van de maand zonder geld zal komen te zitten. De Frankfurter Allgemeine schrijft in zijn zondagseditie dat Tsipras die vrees heeft overgebracht aan Martin Schulz, voorzitter van het Europees parlement, bij een ontmoeting, vrijdag, in Brussel. Wat de Griekse premier betreft moet de Europese Centrale Bank (ECB) het plafond voor zeer kortlopende kredieten (de zogenaamde T-Bills) verhogen van twee naar drie miljard euro.

"Tsipras heeft dringend geld nodig", aldus Schulz aan de krant na de ontmoeting. "Daarom moet hij de Eurogroep en de ECB overtuigen van zijn wil om te hervormen, en dat volgende week al." Schulz en Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, drongen er bij Tsipras op aan dat hij een brief zou schrijven aan die Eurogroep, waarin Athene zich bereid toont tot privatiseringen, innen van belastingen en de opbouw van een kadaster. Nog volgens de krant zou Tsipras daarmee ingstemd hebben.

Volgende week moet Athene twee kredietlijnen aan het IMF terugbetalen, samen goed voor bijna een miljard euro. Bovendien moet het land 1,6 miljard euro op de kapitaalmarkt opnemen om een aflopende staatslening te vervangen. Dat zou nog net kunnen lukken, maar volgens de Frankfurter Allgemeine moeten de Grieken ermee rekening houden dat hun regering op het einde van de maand de pensioenen en lonen van de ambtenaren niet meer volledig zal kunnen betalen.