Dossier Strijd tegen IS

"Islamitische Staat gebruikt chloorgas"

De Veiligheidsraad van de Koerdische semi-autonome regering in Irak zegt bewijzen te hebben dat IS-strijders chloorgas hebben gebruikt als chemisch wapen, bij een zelfmoordaanslag met een auto. Het zou gaan om een aanslag tegen Koerdische Peshmerga's op een weg tussen het door IS gecontroleerde Mosoel en de Syrische grens.

Stalen die op de plaats van de aanslag werden genomen en onderzocht door een door "de EU gecertificeerd laboratorium", hebben een hoog gehalte aan chloorgas vastgesteld, wat wijst op het gebruik van chloorgas als chemisch wapen, meent de regionale regering.

IS heeft in grote delen van Syrië en Irak een islamitisch kalifaat uitgeroepen. De afgelopen weken moest de groepering wel verschillende militaire nederlagen slikken. In Irak staan leger en sjiitische milities dicht bij een inname van de strategisch belangrijke stad Tikrit. Ook in Syrië hebben de jihadisten terrein verloren.

"Het lijkt erop dat ISIS chloorgas gebruikt als ze zware verliezen lijden”, klonk het in een op Twitter gepubliceerd statement.  Waar de stalen onderzocht werden, geeft de Veiligheidsraad niet mee.