Cycloon 'Pam' raast over Vanuatu

Een krachtige wervelstorm heeft de archipel Vanuatu in de Stille Oceaan getroffen en er wordt gevreesd voor heel wat schade en tal van slachtoffers. De communicatie met de getroffen regio is volledig verbroken en volgens de hulpdiensten zou het nog minstens enkele uren duren alvorens er enige duidelijkheid ontstaat omtrent de situatie.

De doortocht van cycloon Pam, die werd ingeschaald als één van categorie 5, ging gepaard met windvlagen van meer dan 250 km/uur. De wervelstorm trof zowel het voornaamste eiland van Vanuatu waar meer dan 65.000 mensen wonen als diverse andere eilanden meer naar het zuiden toe en met een bevolkingsaantal van 33.000 inwoners.

Volgens de Australische meteorologische diensten, die de cycloon volgen, is het overgrote deel van de archipel getroffen. De wervelstorm zou bovendien op het allerlaatste moment van traject zijn veranderd en de hoofdstad Port Vila veel harder hebben getroffen dan voorzien. Op zowat heel Vanuatu liggen de communicatie en de elektriciteit volledig uit. De Verenigde Naties lieten weten berichten te checken die melding maken van minstens 44 doden.