Horroruil Pulmerend gevangen

 De bevolking van het Nederlandse Purmerend kan weer gerust over straat lopen. Een valkenier heeft vanmiddag de ‘horroruil’ gevangen. De oehoe terroriseerde de inwoners van de Noord-Hollandse gemeente al wekenlang met aanvallen tegen mensen op straat. Het ging zelfs zover dat de gemeente de inwoners aanmaande met een paraplu de straat op te gaan in de gebieden waar de vrouwelijke uil zich ophield.

Een  valkenier heeft de afgelopen dagen meermaals geprobeerd de oehoe te vangen. Hij kreeg daarbij hulp van een roofvogelspecialist. De uil is nu overgebracht naar een tijdelijk verblijf, waar ze zal blijven tot er een definitieve verblijfsplek is gevonden. Omdat het om een beschermde diersoort gaat, mocht de oehoe niet  zomaar gevangen worden. Vorige week dinsdag verleende de provincie Noord-Holland toch een ontheffing van die regel omdat de situatie voor de mensen in Pulmerend onhoudbaar was geworden.

Wethouder Mario Hegger is blij dat de rust terugkeert, maar heeft toch een dubbel gevoel. "Het was niet langer houdbaar, we moesten wat doen. Natuurlijk laat je zo'n prachtige roofvogel liever met rust, maar de situatie werd te link."

De vogel is niet nieuw in de Noord-Hollandse gemeente. Het dier huisde er al sinds maart vorig jaar en heeft naar schatting 53 mensen verwond. Het publiek reageerde heel verschillend op het gedrag van de oehoe. Actie- en natuurgroepen zeiden dat de wijkbewoners zich aanstelden en dat de oehoe met rust moest worden gelaten.