Oceaan ontdekt op maan van Jupiter

De Hubble-ruimtetelescoop heeft een grote ondergrondse oceaan ontdekt op de maan Ganymedes. Dat is de grootste maan in de baan van de planeet Jupiter. Het volume van de immense oceaan zou groter zijn dan dat van al het water samen dat zich op ons aardoppervlak bevindt. Dat meldt NASA.

De ontdekking vormt een belangrijke mijlpaal in de zoektocht naar buitenaards leven, aldus John Grunsfeld van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. De aanwezigheid van vloeibaar water betekent dat de kans op een leefbare omgeving groter is.

Wetenschappers schatten dat de oceaan verborgen zit onder een 150 kilometer dikke ijskorst en tien keer dieper is dan de oceanen op aarde. De Hubble kon de oceaan ontdekken aan de hand van interferentie tussen de magnetische velden van Ganymedes en Jupiter.

In de jaren 70 waren er al vermoedens van het bestaan van zout water op de maan Ganymedes, die zich op ongeveer 630 miljoen kilometer van de aarde bevindt en de grootste maan in ons zonnestelsel is. Nu kon de Hubble-telescoop deze vermoedens bevestigen. De ruimtetelescoop viert zijn 25-jarig bestaan in een baan rond de aarde. Al die tijd heeft de Hubble nuttige informatie doorgespeeld aan wetenschappers die zich zo een beter beeld kunnen vormen van onze plaats in het heelal.