Franciscus viert 2de verjaardag als paus

Vandaag is het exact twee jaar geleden dat kardinaal Bergoglio verkozen werd tot paus. De Argentijn werd omgedoopt als Paus Franciscus en werkte zich de voorbije twee jaar al meerdere keren in de aandacht. Kardinaal Danneels vindt dat Franciscus goed werk levert.

“Het is een gelukkige tijd geweest voor de Kerk. De grootste verdienste is dat Franciscus zich niet gebonden gevoeld heeft aan bepaalde vaste tradities, dat hij los en vrij kan denken en dat hij zichzelf gebleven is”, aldus Danneels.

Paus Franciscus staat dicht bij het volk, is eenvoudig en heeft vooral aandacht voor de zwakkeren. Daardoor verovert hij veel harten. Na twee jaar geven de meeste mensen op het Sint-Pietersplein hem een goed rapport. “Ik vind dat een hele sympathieke paus. Een warme mens. Hij komt ook hard op voor de arme mensen”, vertelt een Belgische aanhanger in het Vaticaan.

Maar de paus is ook vastberaden om de top van de kerk grondig te hervormen. Tijdens zijn kersttoespraak haalt hij scherp uit naar het bestuur. Hij noemt ze machtsziek. Dat is ongezien.