Ijsland wil niet meer toetreden tot EU

IJsland is niet langer geïnteresseerd om zich aan te sluiten bij de Europese Unie. Dat meldde de IJslandse minister van Buitenlandse Zaken, Gunnar Bragi Sveinsson, vandaag. In 2009 had het land een kandidatuur ingediend bij de EU om lid te mogen worden. Twee jaar geleden kwam er in Island echter een zeer eurosceptische centrumrechtse partij aan de macht, waardoor die mening is herzien.

"De belangen van IJsland worden beter gediend buiten de EU", meldde het ministerie op zijn website. In 2009 was er nog een centrumlinkse regering in het land die het toetredingsproces lanceerde. Dat gebeurde op een moment dat IJsland in een diepe financiële crisis zat en de invoer van de euro daarvoor een goede oplossing leek. IJsland en de EU zaten ondanks hun kandidatuur ook toen al niet helemaal op dezelfde lijn. Het land had het moeilijk met de visquota die de EU oplegde. Voor hen is de visvangst namelijk de grootste bron van inkomsten.

De huidige regeringspartij, de’ Vooruitgangspartij’ van premier Sigmundur David Gunnlaugsson, is helemaal tegen de EU gekant. Hun coalitiepartner ‘Onafhankelijkheidspartij’ is zowel voor als tegen lidmaatschap. De reden om lid te worden zou vooral de banden met de zakenwereld in andere Europese landen zijn.

Ondanks de terugtrekking wil Reykjavik nog nauw samenwerken met de EU. Uiteindelijk is het land aan de EU verbonden door de Europese Vrijhandelsorganisatie (EVA of EFTA) en de Conventie van Schengen over het vrije verkeer van personen.