Belg sterft op reis na drugs in drank

Twee prostituees, de gerant van een bar en een van zijn personeelsleden zijn in Gran Canaria gearresteerd wegens betrokkenheid bij de dood van een Oost-Vlaamse toerist. Het slachtoffer, Philippe Vandendorpe, stierf in de nacht van 24 op 25 februari op het eiland, nadat iemand drugs in zijn drank deed.

Vandendorpe was die nacht met vier vrienden in ‘Red Hot’, een bar in Maspalomas, gelegen in het zuiden van Gran Canaria. Het groepje mannen werd benaderd door twee prostituees die hen een glas wilden aanbieden. Daar bleek achteraf een drug in verwerkt te zijn, ‘burudanga’ genaamd.Toen de man zich onwel begon te voelen werd de ambulance gebeld en werd hij naar Maspalomas Health Center gebracht. Daar overleed hij later die nacht. Een van zijn vrienden, die ook onwel was geworden, kon nog gered worden nadat zijn maag werd leeggepompt.

“De toxicologische analyses hebben de aanwezigheid van scopolamine (burudanga) in het bloed aangetoond, net als de aanwezigheid van andere stoffen die nog onderzocht moeten worden”, rapporteerde de politie toen.

Het onderzoek leidde tot de arrestatie van de twee prostituees, een Spaanse vrouw van 33 jaar en een 28-jarige Russische vrouw. De gerant van de bar en een van zijn werknemers zijn ook aangehouden. Ze worden beschuldigd van medeplichtigheid aan het drogeren van klanten met als doel hen later te bestelen. Het feit dat de twee mannen geen hulp boden toen de toeristen zich slecht begonnen te voelen wordt hen ook ten laste gelegd, samen met aanzetten tot prostitutie.

Het onderzoek loopt momenteel nog en er zouden nog meer arrestaties kunnen volgen, volgens de politie.