Duizend nieuwe vissoorten ontdekt

De voorbije acht jaar werden meer dan duizend nieuwe zeevissoorten ontdekt, waaronder 122 haaien en roggen. In een bijna afgewerkte wereldlijst staan ondertussen 228.450 gekende zeedier- en plantensoorten, 190.450 andere bekende "soorten" bleken oneigenlijke synoniemen, meldt het World Register of Marine Species (WoRMS).

Het WoRMS, beheerd door het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ), is een samenwerkingsverband tussen tweehonderd wetenschappers om alle bestaande taxonomische kennis rond het zeeleven samen te brengen. Behalve de meer dan duizend nieuwe zeevissoorten van de afgelopen acht jaar, waaronder 122 haaien en roggen, werden ook 131 grondels en een nieuwe barracuda ontdekt. Bovendien werden in 2014 alleen al 1.451 nieuwe zeeorganismen toegevoegd aan de databank, waaronder twee dolfijnen (bultrugdolfijn uit Australië en langsnuitrivierdolfijn uit Brazilië) en 139 sponzen.

Kankerbestrijding

Die zijn economisch zeer belangrijk. "Uit eerder ontdekte sponzen werden diverse waardevolle kankerbestrijdingsstoffen geïsoleerd", zegt WoRMS-vicevoorzitter Jan Mees, tevens voorzitter van de European Marine Board en directeur van het VLIZ. "Studies voorzien dan ook dat meer dan tweehonderd antikankerstoffen uit nieuw zeeleven de klinische testen zullen doorstaan, het gaat om geneesmiddelen met een geschatte waarde van minstens 420 miljard euro."

Afgelopen jaar werd in Chili ook nog een nieuw soort parasiet ontdekt in de King Krab, naast een giftige reuzenkwal zonder tentakels in Australië, een soort mijt in de kustwateren van Puerto Rico die naar zangeres- en actrice Jennifer Lopez werd vernoemd, een Zuid-Afrikaanse garnaal met naar boven gerichte ogen en voor het eerst in zestig jaar werd nog een nieuwe hoefijzerworm beschreven. 

Slechts fractie is gekend

Het aantal gekende zeedieren is slechts een fractie van wat er effectief leeft onder water. Naar schatting slechts tien à elf procent is momenteel gekend. Veel soorten zijn waarschijnlijk ook volledig verdwenen, door veranderende omstandigheden zoals vervuiling, opwarming en verzuring.