Abbott schoffeert Aboriginals

De Australische premier Tony Abbott lokte een storm van verontwaardiging uit met een opmerking over de levenswijze van de inheemse bevolking. Abbott had het over plannen om de ongeveer 12.000 Aboriginals uit afgelegen gebieden in West-Australië te verhuizen. "We kunnen niet eindeloos hun gewenste manier van leven bekostigen", zei Abbott.

Het argument dat de oorspronkelijke bewoners van het vijfde continent leven waar hun voorouders al eeuwenlang voor hen leefden, legde hij naast zich neer. "Wanneer U of ik zouden beslissen om in een afgelegen oord te gaan wonen, in hoeverre moet de belastingbetaler daar dan in tussenkomen om dienstverlening ter beschikking te stellen?", vroeg Abbott. Afgevaardigden van de Aboriginals eisen excuses.

De stamleden leven op het land van hun voorvaderen, hun cultureel erfgoed, zei Warren Mundine op de zender ABC. Hij geeft Abbott advies wat betreft aangelegenheden van Aboriginals. De oorspronkelijke bevolking behoort tot de armste en slechtst ontwikkelde maatschappelijke groepen in Australië. In hun afgelegen dorpen zijn er weinig scholen en enkel een ondermaatse gezondheidszorg. Ze maken ongeveer 2,4 procent uit van de 23 miljoen Australiërs.