Belgische niet erkend als koningsdochter

Het Spaanse hooggerechtshof heeft de vaderschapsclaim van een Belgische vrouw ten aanzien van koning Juan Carlos (77) afgewezen. De rechters gingen met hun beslissing in op een vraag van de vroegere monarch en het Openbaar Ministerie. Het proces is daarmee afgelopen.

De 48-jarige Ingrid Sartiau voerde aan dat ze een buitenechtelijke dochter van Juan Carlos was. Haar moeder zou in 1965 in het Zuid-Spaanse Marbella een romance met de toenmalige Spaanse prins gehad hebben. De eis werd in januari door een lagere rechtbank ontvankelijk verklaard. Ingrid Sartiau had daarop een DNA-test gevraagd. Maar haar verzoek is nu dus door de hoogste rechtbank van Spanje afgewezen.

Juan Carlos stond in juni de troon af aan zijn zoon Felipe VI. Sartiau had haar eis na de troonsafstand ingediend, wanneer Juan Carlos, die de titel van koning behield, zijn volledige onschendbaarheid verloor.

De overwegingen van het hooggerechtshof werden niet bekendgemaakt. De uitspraak kan enkel nog voor het grondwettelijk hof worden aangevochten.

Bekijk ook: