Belgische Jihadi pleegt aanslag in Irak

Terreurgroep Islamitische Staat heeft vandaag een gecoördineerde aanslag uitgevoerd op de Iraakse stad Ramadi. Zelfmoordterroristen lieten ongeveer gelijktijdig zeven autobommen op verschillende plaatsen in de stad ontploffen. Eén van de zelfmoordterroristen was een Belg, namelijk Abu Bakr al-Belgiki. Dat bevestigt expert Pieter Van Ostaeyen. 

De gecoördineerde zelfmoordaanslag van Islamitische Staat heeft minstens 10 slachtoffers gemaakt. Er vielen ook 30 gewonden. Dat blijkt uit de eerste berichten van de lokale politie. Ramadi ligt in het westen van Irak en wordt gecontroleerd door het Iraakse regeringsleger.

Ministerie van Buitenlandse Zaken: "NIet te checken"

Volgens aan IS gelieerde sociale media-accounts, was  één van de terroristen een Belg. Daarnaast zouden ook een Syriër en een terrorist uit de Kaukasus betrokken geweest zijn bij de aanslag. Het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat het niet kan checken of de informatie over de betrokkenheid van de Belgische jihadist juist is.

"De feiten hebben zich voorgedaan in een oorlogsgebied in een land waar geen diplomatieke dienst van ons land actief is", aldus een woordvoerder van Buitenlandse Zaken woensdagmiddag. "Het is daardoor onmogelijk voor ons om te bevestigen of deze informatie, afkomstig van een IS-bron, klopt."

Naast de aanval in Ramadi, heeft IS ook een aanval uitgevoerd op de strategisch belangrijke plaats Ras al-Ain, nabij de Syrisch-Turkse grens. Daarbij werd zwaar slag geleverd met Koerdische milities.

Foto

Intussen is ook een foto opgedoken van Abu Bakr al-Belgiki. De jihadi is daarop te zien met een baard in een bestelwagen.