Utah voert opnieuw vuurpeloton in

De Amerikaanse staat Utah zal het vuurpeloton opnieuw inzetten om executies van terdoodveroordeelden uit te voeren. Dat heeft de plaatselijke overheid gisteren beslist. Het vuurpeloton zal ingezet worden wanneer er geen dodelijke injecties beschikbaar zijn. Indien de gouverneur de wet tekent, wordt Utah de enige staat in de Verenigde Staten waar het vuurpeloton wordt toegelaten.

Tot 2004 werden terdoodveroordeelden in Utah nog geëxecuteerd door middel van het vuurpeloton, maar sindsdien gebruikt men in Utah een dodelijke injectie. Nu heeft de overheid echter beslist om het vuurpeloton opnieuw in te schakelen, wanneer er geen dodelijke injecties beschikbaar zijn.

Het Republikeinse wetsvoorstel werd gisteren goedgekeurd door een meerderheid in de plaatselijke senaat. Alleen de Republikeinse gouverneur Gary Herbert moet de wet nu nog ondertekenen. Hij heeft echter nog niet beslist of hij dat ook effectief zal doen.

Volgens voorstanders is de dood door het vuurpeloton humaner dan die door een dodelijke injectie. Recent waren er gevallen waarbij de injecties voor een langgerekte doodstrijd zorgden bij de terdoodveroordeelden.