Drugsdeal nekt Nederlandse minister

In Nederland hebben zowel de minister als de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, Ivo Opstelten en Fred Teeven, besloten af te treden. Beide politici zijn lid van de rechts-liberale VVD. De aanleiding voor hun aftreden is een 15 jaar oude deal die Teeven als officier van justitie had gesloten met drugscrimineel Cees Helman.

Aan de Tweede Kamer, de volksafvaardiging, had Teeven op 13 maart gemeld dat die deal twee miljoen gulden betrof. Maandag bleek dat hij gelogen had en er een akkoord van 4,7 miljoen gulden (bijna 2,5 miljoen euro) mee was gemoeid. Het verkeerd informeren van de Tweede Kamer geldt als een politieke doodzonde.

Als een minister aftreedt, volgt normaliter ook zijn of haar staatssecretaris. De gedachte erachter is dat een nieuwe minister zijn eigen staatssecretaris moeten kunnen kiezen. "Ik vind dat ik niet verder geloofwaardig kan functioneren als staatssecretaris omdat de minister moet aftreden over de Teeven-deal", liet Teeven zelf weten. Hij benadrukte overigens dat er met die deal "niets mis" was.

Bekijk ook: