Franse topsporters sterven in helicrash

In de Argentijnse provincie La Rioja, in het noorden van het land, zijn tien mensen om het leven gekomen nadat twee helikopters in volle vlucht met elkaar in botsing waren gekomen. Acht van de tien slachtoffers hebben de Franse nationaliteit, drie van hen waren topsporters die een tv-programma aan het opnemen waren. Dat heeft de veiligheidssecretaris van de provincie meegedeeld.

Het ongeval deed zich voor in de omgeving van Villa Castelli, 1.100 kilometer ten noordwesten van Buenos Aires. "Er zijn tien doden. Niemand heeft het overleefd", zo verklaarde César Angulo aan de nieuwszender TN. Bij de botsing tussen twee helikopters in de Argentijnse provincie La Rioja, bevinden zich ook drie Franse sportkampioenen. De crash gebeurde tijdens de opname van het TF1-programma 'Dropped'. Het Franse gerecht opent een onderzoek wegens onvrijwillige doodslag.

Franse topatleten

Twee helikopters die bij de productie van de realityshow betrokken waren, zouden tegen elkaar aan zijn gevlogen. Daarbij kwamen acht Fransen en de twee Argentijnse piloten om het leven. Onder de slachtoffers bevinden zich ook drie Franse topsporters die als kandidaat meededen aan de realityshow. Zo kwam de 25-jarige zwemster Camille Muffat, die op de Olympische Spelen van Londen in 2012 nog drie medailles pakte, om het leven. De 29-jarige bokser Alexis Vastine, die in 2008 in Peking een olympische medaille pakte, stierf bij de crash. Daarnaast behoort ook de 57-jarige zeilster Florence Arthaud tot de slachtoffers. De vijf andere Franse slachtoffers werden door de Argentijnse autoriteiten geïdentificeerd als Laurent Sbasnik, Lucie Mei-Dalby, Volodia Guinard, Brice Guilbert en Edouard Gilles.

Naast de drie atleten die zijn omgekomen in de crash, waren er nog vijf andere topsporters voor het programma geselecteerd. Het gaat om profvoetballer Sylvain Wiltord, wielrenster Jeannie Longo, zwemmer Alain Bernard, kunstschaatser Philippe Candeloro en snowboardster Anne-Flore Marxer. Door stom toeval ontsnapten Sylvain Wiltord en Alain Bernard aan de dood. Voormalig Arsenal-speler Wiltword was de eerste afvaller van het realityprogramma. Alain Bernard, kampioen op de 100 meter vrije slag op de Olympische Spelen van Peking in 2008, zat in een van de helikopters, maar doordat de helikopter te zwaar beladen was, moest hij uitstappen.

Het Internationaal Olympisch Comité is onthutst door het droeve nieuws

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft gereageerd en is "onthutst door dit droeve nieuws". Het IOC zegt ook nog het volgende: "Onze gedachten gaan uit naar de familie en vrienden van deze geweldige atleten die ons verlaten hebben. De sportwereld en de olympische familie hebben drie belangrijke leden verloren. Ze waren niet alleen kampioenen in hun sport, ze golden ook als rolmodellen." Als eerbetoon zal de olympische vlag bij het hoofdkantoor van het IOC in Lausanne drie dagen halfstok hangen. Ook de Internationale Zwemfederatie (FINA) deelde zijn "immense verdriet" mee na het "tragische verlies" van Camille Muffat. "Muffat was een getalenteerde zwemster", aldus FINA-voorzitter Julio C.Maglione. "Ze was een rolmodel voor de Franse jeugd, en zal dat voor altijd blijven. Verder zal ze al diegenen met ambities om een succesvol zwemmer te worden, blijven inspireren."

Bekijk de beelden: