Elke week 2 nieuwe soorten drugs in EU

In de Europese Unie werden vorig jaar elke week twee nieuwe soorten drugs ontdekt. Dat stond in een rapport van het Europees drugsobservatorium (EMCDDA). Het aantal nieuwe drugs stijgt elk jaar, onder andere omdat drugs komen steeds sneller op de markt. Het zijn vooral de synthetische drugs, de zogeheten ‘legal highs’die de lijst steeds langer maken.

Het tempo waarop in Europa nieuwe drugs opgemerkt worden is de hoogte ingegaan. Via het Europese ‘vroegwaarschuwingsysteem’, werd er in 2011 elke week een nieuwe drug gemeld. Vorig jaar steeg dat aantal tot twee per week, alles samen goed voor 101 nieuwe psychoactieve stoffen. In 2013 ging het nog maar om 81 nieuwe meldingen. Nieuwe drugs steeds sneller op de markt komen. In 2013 waren er 47 000 inbeslagnames van nieuwe verdovende middelen. Dat is bijna zeven keer zoveel als vijf jaar geleden.

De lijst met nieuwe drugs wordt aangevoerd door de 'legal highs', legale varianten van verboden producten. Van de groep synthetische cathinonen of zogenaamde ‘uppers’ werden er 31 nieuwe varianten gerapporteerd. Van synthetische cannabinoïden, ook bekend als ‘downers’ zijn er bijna evenveel nieuwe substanties gemeld.