Dossier Strijd tegen IS

IS doodt leden die naar huis willen

Terreurorganisatie Islamitische Staat zou dertig eigen aanhangers gedood hebben, omdat ze voor de gevechten tegen het Iraakse leger op de vlucht zijn gegaan. Volgens ooggetuigen werden hun lijken gisteren ten noorden van de stad Tikrit verbrand. Naar verluidt zou IS zelfs een speciale eenheid opgericht hebben die jacht moet maken op gevluchte strijders. Er werden ook zeker tien buitenlandse extremisten gedood die terug wilden keren naar huis.

De extremisten zouden ook 20 jongemannen gedood hebben die wilden overlopen en zich wilden aansluiten bij sjiitische milities. Het Iraakse leger en sjiitische milities zijn een week geleden een grootschalig offensief begonnen tegen de soennitische IS-extremisten, om de provinciehoofdstad Tikrit te bevrijden. De stad ligt namelijk op een belangrijk knooppunt tussen de hoofdstad Bagdad en het IS-bastion Mosoel in Noord-Irak.

De anti-Assadsite Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR) meldde ook dat in het noorden van Syrië minstens negen mensen bij gevechten tussen IS-aanhangers en afvallige IS-strijders om het leven zijn gekomen. Een groep van tien buitenlandse extremisten had eerder geprobeerd om via Turkije naar hun land van herkomst terug te keren. Negen van hen kwamen uit het Westen.