Zwitsers geven Russen camouflage

Ondanks het internationaal embargo tegen Rusland, voor zijn rol in het conflict met Oekraïne, heeft Zwitserland voor tientallen miljoenen euro hoogtechnologische camouflagenetten aan het land geleverd. Dat schreven de Zwitserse kranten gisteren en het werd bevestigd door de Zwitserse regering. Het zou gaan om een zakendeal die werd afgesloten voor het embargo.

De netten zijn vervaardigd uit gesofisticeerd materiaal, waardoor ze niet kunnen gedetecteerd worden door infraroodcamera's of radars.

Een woordvoerder van het ministerie van Economie, Fabian Maienfisch, beklemtoonde dat het contract voor de levering is getekend voor 27 augustus 2014, dus voor Zwitserland, geen lid is van de Europese Unie, de sancties tegen Rusland had overgenomen. Het ministerie kon de levering dan ook niet meer tegenhouden, aldus de woordvoerder. Een eerste lot werd in oktober vorig jaar verstuurd, de rest in december.

Volgens de Zwitserse kranten ‘Matin Dimanche’ en’ SonntagsZeitung’ ging het om een recordcontract van 91 miljoen Zwitserse frank (zo'n 85 miljoen euro). Het is de grootste levering ooit van militair materieel aan Rusland, bevestigt Maienfisch. Zowel leverancier als koper blijven geheim, maar volgens de woordvoerder is de koper een civiel bedrijf.