Dossier Strijd tegen IS

IS vernielt weer werelderfgoed

Terreurorganisatie Islamitische Staat IS heeft  opnieuw een archeologische site in Irak vernield. Deze keer gaat het om de site van Khorsabad in de noordelijke provincie Nineve. Dat maakte een lokale vertegenwoordiger van het ministerie van Oudheden, Jumaa Abdullah, bekend. Het is al het derde erfgoed dat door de terreurgroep verwoest wordt. Eerder vernielden de extremisten al Nimrod en Hatra, twee andere sites die door de Unesco beschouwd werden als werelderfgoed. De Minister van Toerisme en Oudheden in Irak vraag om meer steun tegen aanvallen van de terreurgroep.

De Iraakse minister van Toerisme en Oudheden roept de internationale coalitie intussen op om de archeologische sites in zijn land te beschermen tegen meer aanvallen van IS. "We vragen luchtsteun (..) De internationale gemeenschap moet zich bedienen van de middelen die ze heeft", aldus Adel Fahd al-Cherchab.

Volgens getuigen zijn veel van de overblijfselen in Khorsabad geplunderd of opgeblazen. Het is het derde monument uit de tijd van het Assyrische Rijk dat wordt vernietigd. Volgens dei interpretatie van de Islam die IS hanteert,zijn de sites voorbeelden van afgoderij en moeten ze daarom verwoest worden. Opvallend is wel dat hun afkeer van het werelderfgoed hen er niet van weerhoudt sommige overblijfselen te verkopen voor enorme sommen op de zwarte markt.

De site in Khorsabad werd gebouwd ten tijde van het Assyrische Rijk in 721 voor Christus. Het was toen de hoofdstad van het Rijk onder koning Sargon II. De site was vooral bekend voor zijn eeuwenoude stenen reliëfs. Jammer genoeg bevond het erfgoed zich op korte afstand van Mosoel, waar IS de plak zwaait.