"Stop met vrouwen te criminaliseren"

Amnesty International roept de verschillende staten op om de seksualiteit en keuzes van meisjes en vrouwen niet langer te controleren en te criminaliseren. Dat doet de organisatie met een nieuw Manifest dat wordt gelanceerd naar aanleiding van internationale vrouwendag.

Het "My Body My rights" Manifest eist dat de barrières naar seksuele en reproductieve gezondheidszorg, educatie en informatie worden opgeheven door een einde te maken aan discriminerende wetten en praktijken. "Ondanks de vorderingen die er afgelopen jaren zijn gemaakt sinds de Peking conferentie over gendergelijkheid in 1995, liggen seksuele en reproductieve rechten van vrouwen nog steeds wereldwijd onder vuur", betoogt de organisatie.

Hoewel volgens Amnesty tientallen staten gedwongen huwelijken en genitale verminking inmiddels hebben afgezworen, blijven de praktijken elders nog steeds bestaan. "In sommige landen bestaat er nog steeds een totaalverbod op abortus en vrouwen belanden er zelfs in de cel als ze een miskraam hebben of men ze ervan verdenkt een abortus te hebben ondergaan", zo hekelt Amnesty in een persbericht.

Het manifest roept onder meer specifiek op om wetten af te schaffen die de uitoefening van seksuele en reproductieve rechten bestraffen en om alle vrouwen en meisjes vrij te laten die in de gevangenis zitten omwille van een abortus of voor het hebben van een miskraam. Daarnaast vraagt het manifest dat vrouwen toegang krijgen tot uitgebreide seksuele en reproductieve gezondheidszorg en tot seksuele voorlichting en programma's. 

Foto: Archiefbeeld.