Obama:"Strijd tegen racisme niet over"

President Obama gaf vandaag een inspirerende toespraak aan de Edmund-Pettusbrug tijdens de herdenkingsceremonie van de ‘mars op Selma’ die vandaag vijftig jaar geleden plaatsvond in Alabama. Tijdens die mars trokken 600 activisten op een vreedzame mars om stemrecht voor zwarte Amerikanen te eisen, maar werden ze hardhandig aangepakt door de politie.

Obama zei dat die geschiedenis nog steeds nagalmt in de Amerikaanse maatschappij. Hij noemde de activisten die streden voor burgerrechten “strijders voor rechtvaardigheid”. Daarnaast gaf hij ook toe dat het dankzij dergelijke acties was dat hij nu president was, maar dat “de strijd nog niet voorbij is”. Hij haalde de recente gebeurtenissen in Ferguson aan als voorbeeld van het racisme dat nog steeds in de maatschappij schuilt.

Bloody sunday

Op 7 maart 1965 trokken 600 activisten vanuit Selma naar Montgomery op een protestmars voor gelijke rechten en stemrecht voor de zwarte bevolking. Toen ze aan de stadsrand kwamen en de Edmund-Pettusbrug wilden oversteken, werden ze opgewacht door de politie en een groep racistische blanken. Die vielen de activisten aan met knuppels, traangas en honden. Zeventien van hen belandden die dag in het ziekenhuis. De dag wordt sindsdien herinnerd als ‘Bloody Sunday’. De brug is een landmerk geworden voor de strijd voor stemrecht, gelijke rechten en tegen racisme.

De beelden van die politieaanval gingen de hele wereld over en dwongen de Amerikaanse federale overheid en president Lyndon Johnson tot handelen. Na een tweede mars op 9 maart en een racistische moord op een dominee was de maat vol. Op 15 maart kwam Johnson met de eerste contouren van zijn ‘Voting Rights Bill’, waarmee alle zwarten in de VS stemrecht zouden krijgen. Op 17 maart 1965, kwam hij met een definitieve versie naar het Congres.

“Leidden een natie”

Obama loofde in zijn speech de dapperheid van de activisten die zich “in ware Amerikaanse sfeer” niet neerlegden bij onrecht, maar streden voor hun gelijke rechten en stemrecht. De president gaf zelfs toe dat als protesten zoals die bij Selma er niet waren geweest hij misschien nooit in het Witte Huis had kunnen zetelen.

“Wat geeft jullie het recht niet te gaan stemmen?”

De president maakte van de speech ook gebruik om mensen te herinneren aan het feit dat er gestreden is voor stemrecht. Hij wil dan ook dat mensen de gebeurtenissen eren door gebruik te maken van dat recht en terug te gaan stemmen. In Amerika gaan namelijk enorm weinig mensen stemmen.

“De mars is nog niet voorbij”

In het licht van de recente gebeurtenissen in Ferugson, waarbij de politie een zwarte jongen doodschoot, wil Barack Obama ook duidelijk maken dat de raciale problemen in Amerika nog lang niet voorbij zijn. “We moeten onze ogen openen”, zei hij. “De strijd is nog niet gestreden, de mars is nog niet voorbij”.