Nieuwe sancties EU tegen helpers Assad

De Europese Unie gaat nog meer sancties uitvoeren tegen instanties die het regime van president Assad in Syrië steunen. Dat besluit komt er nadat de VN- Veiligheidsraad gisteren het gebruik van chemische wapens, namelijk chloorgas, in de oorlog bijna unaniem veroordeelde. De EU gaat nu reisverboden uitvoeren en financiële middelen bevriezen van zeven zakenmensen en zes staatsbedrijven die Assad zouden steunen en chemische wapens zouden hebben aangeleverd.

De managers van de bedrijven worden ervan beschuldigd dat ze chemische wapens bezorgd hebben aan de regering en eveneens olieafspraken gemaakt hebben met Islamitische Staat. Alle landen in de VN-Veiligheidsraad keurden gisteren de chemische wapens af in een resolutie. Dat lukte enkel en alleen omdat er tijdens het beraad niet werd gesproken over wie er schuldig was voor het gebruik van chloorgas. Zowel de regering van Syrië als de tegenstanders wijzen elkaar aan als verantwoordelijke. Rusland, die ook in de Veiligheidsraad zetelt, steunt Assad en zou nooit meegegaan zijn in de resolutie mocht de regering officieel als schuldige zijn benoemd.

Sinds het conflict in Syrië vier jaar geleden begon, zijn er steeds meer sancties bijgekomen. In totaal omvat het sanctieregime nu al 218 mensen en 689 bedrijven.