Vlaming omgekomen bij aanslag in Mali

In het West-Afrikaanse land Mali is een Vlaming omgekomen bij een aanslag. Volgens de politie werd die gepleegd door strijders die banden hebben met Al Qaeda. Eén van hen liep een bar binnen en begon met een machinegeweer in het rond te schieten. Er vielen vijf doden. Het Vlaamse slachtoffer was een ex-paracommanda. Hij werkte nu als veiligheidsagent voor een Europese delegatie in Mali.

De Malinese politie kon snel twee verdachten oppakken, maar die zouden nu toch niet betrokken zijn bij de aanval. Volgens de politie waren het eerder kleine misdadigers. “Ze hadden wapens om kruimeldiefstallen en kleine hold-ups te plegen, maar ze hadden niet rechtstreeks te maken met de recente gepleegde terreurdaden.”

Bij de dodelijke slachtoffers zijn naast de Vlaming drie Malinezen en een Fransman. Er vielen ook acht gewonden, onder hen drie Zwitsers.

De Franse president Hollande noemt de aanslag “een laffe daad”. Ook minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders en de Europese hoge vertegenwoordigster Federica Mogherine hebben de aanslag veroordeeld in een gemeenschappelijke verklaring.