Dossier Crisis Oekraïne

Extra waarnemers naar Oekraïne?

De OVSE-lidstaten werken aan plannen voor een aanzienlijke toename van het aantal waarnemers dat in Oekraïne moet toezien op het staakt-het-vuren tussen het regeringsleger en de pro-Russische separatisten. Dat bleek vrijdag op een informeel beraad van de Europese ministers van Buitenlandse Zaken in de Letse hoofdstad Riga.

Momenteel proberen zo'n 450 waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) na te gaan of beide partijen zich houden aan het drie weken oude akkoord van Minsk over een wapenstilstand en een terugtrekking van de zware wapens uit de frontlinie. Het mandaat van de missie verstrijkt op 23 maart en een verlenging moet door de 55 OVSE-lidstaten unaniem bekrachtigd worden.

Na afloop van een telefonisch onderhoud met zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov meldde de Duitse minister Frank-Walter Steinmeier in Riga dat Berlijn en Moskou de missie willen versterken tot ongeveer 1.000 waarnemers. Momenteel zijn er ongeveer 450 waarnemers aan de slag, onder wie twee Belgen. Er wordt ook bekeken of drones en satellietbeelden een grotere rol kunnen spelen bij het toezicht op de naleving van de wapenstilstand. 

Toch zitten de Europese lidstaten niet helemaal op dezelfde golflengte. Terwijl de Litouwse minister Linas Linkevicius scherpere sancties bepleitte, stak zijn Griekse ambtgenoot Nikos Kotzias zijn ergernis niet onder stoelen of banken. "Zijn er geen andere problemen in Europa? Ik ken geen pro-Russische separatisten die aanslagen hebben gepleegd in West-Europa. Dat waren jihadisten uit Parijs, uit België", zei hij in een gesprek met Duitse kranten. "Er zijn natuurlijk uiteenlopende gevoeligheden, maar Europa heeft enkel toegevoegde waarde als we verenigd zijn. We moeten op eendrachtige wijze druk uitoefenen op Rusland en Oekraïne", stelde de Belgische minister Didier Reynders. Hij wijst erop dat een aanscherping of versoepeling van de sancties niet enkel afhankelijk is van de veiligheidssituatie op het terrein, maar ook van de politieke agenda van Minsk.