Facebook logt in op je account

Bepaalde medewerkers van Facebook kunnen zomaar inloggen op jouw profiel. Dat is gebleken nadat een medewerker van het bedrijf op het profiel van een muziekproducent inlogde, zonder dat die over het paswoord beschikte.

Staatssecretaris Bart Tommelein had eind februari nog een gesprek met de mensen van Facebook over hun vernieuwde privacy-instellingen. Hij zei toen niet bang te zijn om het bedrijf desnoods voor de rechter te slepen. Maar uit nieuwe berichten blijkt dat Facebook nog altijd de privacyregels schendt.

De Engelse muziekproducent Paavo Siljamäki bezocht vorige week dinsdag de hoofdzetel van het bedrijf. Toen een medewerker hem daar vroeg of hij even op zijn profiel mocht inloggen, gaf hij daar toestemming voor. Maar toen bleek dat de man daar zelfs geen wachtwoord voor nodig had en zomaar toegang had tot alle privégegevens van Siljamäki.

De muziekproducent stuurde na zijn bezoek een verontwaardigd bericht de wereld in. Daarin vroeg hij zich af hoeveel werknemers van Facebook nu juist toegang hadden tot zijn profiel en hoe je kan weten dat iemand in jouw naam inlogt.

Het bericht deed heel wat stof opwaaien op de sociaalnetwerksite, maar Facebook relativeerde de zaak al snel. Enkel mensen met een bepaalde functie binnen het bedrijf zouden toegang hebben tot gebruikersaccounts. En ze zouden een nultolerantie hanteren bij “misbruik en ongeoorloofd gedrag”.