Ambassadeur VS in Zuid-Korea verwond

De ambassadeur van de Verenigde Staten in Zuid-Korea, Mark Lippert, is donderdagochtend verwond door een gewapende man in het centrum van Seoel. De dader, die volgens de politie in het bezit was van een keukenmes van ongeveer 25 centimeter, viel Lippert aan tijdens een ontbijtvergadering in het Sejong-centrum, een kunstencentrum in het centrum van Seoel.

"De man kwam plots uit het publiek toen het ontbijt begon. Mensen probeerden hem tegen te houden, maar alles gebeurde zeer snel. De ambassadeur raakte gewond aan het gezicht en werd naar het ziekenhuis gevoerd", zei Kim Young-man, de woordvoerder van Koreaanse Raad voor Verzoening en Samenwerking, die het evenement organiseerde. Lippert had een snee van elf centimeter in zijn gezicht en ook een snijwonde aan zijn pols. Hij is 2,5 uur lang geopereerd geweest. “Zijn toestand is stabiel”, zeggen de dokters. Hij moet nog zo’n drie à vier dagen in het ziekenhuis blijven. Lippert heeft ook zelf via Twitter laten weten dat hij oké is.

De politie heeft de verdachte geïdentificeerd als Kim Ki-Jong, een man van 55 jaar die eerder werd veroordeeld omdat hij een steen gooide naar de ambassadeur van Japan in Seoel in 2010. "Hij werd opgepakt en we proberen zijn motief te begrijpen", zei Yoon Myung-Soon, het hoofd van de plaatselijke politie die belast is met het onderzoek.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft de aanslag al veroordeeld.

Bekijk ook: