Proces tegen 'Boston Bomber' start

Vandaag start in Boston het proces tegen Dzjochar Tsarnajev, een van de twee ‘Boston Bombers’. Na een ellenlange selectieprocedure, die begon op vijf januari, is de jury volledig samengesteld. Het proces draait maar rond één vraag: krijgt Tsarnajev de doodstraf of niet.

Op 15 april 2013 pleegde Dzjochar samen met zijn broer Tamerlan een aanslag tijdens de marathon van Boston. Daarbij kwamen drie mensen om het leven, nog eens zo’n 260 mensen raakten gewond. Het was de dodelijkste terreurdaad in de VS sinds 11 september 2001. Na een klopjacht van enkele dagen, waarbij zijn broer Tamerlan om het leven kwam, werd hij gevat.

Dzjochar Tsarnajev wordt van dertig verschillende feiten beschuldigd, zeventien daarvan kunnen met de doodstraf bestraft worden. Hij pleit op alles onschuldig. De samenstelling van de jury was een werk van lange adem. De verdediging had ingebracht dat het onmogelijk zou zijn om een onpartijdige jury samen te stellen. Uiteindelijk zijn er nu achttien mensen gekozen, tien vrouwen en acht mannen. Zes daarvan zullen als reserve aangeduid worden.