Nemtsov vermoord door Tsjetsjeen?

In het onderzoek naar de moord op de Russische politicus Boris Nemtsov bewandelen de onderzoekers de these dat de misdaad georganiseerd werd door Adam Osmajev, een Tsjetsjeense militant. Osmajev, wiens naam reeds viel bij een plot om president Poetin te vermoorden, behoort tot het Dzjochar Doedajev-bataljon. Dat bataljon, genoemd naar de beruchte eerste leider van de Tsjetsjeense separatisten, vecht in Oost-Oekraïne aan de zijde van de regimetroepen tegen de Russischtalige separatisten. De nu 33-jarige Osmajev volgde opleidingen in Groot-Brittannië. Voordat hij deel uitmaakte van het Dudajev Batallion zat Osmajev in Oekraïne in de gevangenis, Kiev weigerde toen om hem aan Rusland uit te leveren.

Wraak

Volgens de Russische krant Izvestija leidt het onderzoek via Osmajev naar de Oekraiënse geheime dienst USB. Bedoeling van de USB was, aldus woordvoerder Vlazdimir Markin van het onderzoeksteam, met de moord Poetin in diskrediet te brengen en, vooral, ook Rusland politiek te destabiliseren. Mogelijk, steeds volgens Russische media, was de moord een wraakoefening: op 1 februari werd de leider van het Doedajev-bataljon, Isa Moenajev, in de slag om Debaltseve gedood. Bovendien geldt de "liberale oppositie" in Rusland als fel anti-Tsjetsjeens.

Andere pistes

Volgens Izvestija sluiten de onderzoekers andere mogelijkheden evenwel niet uit. Het kan om een politieke moord gaan, maar ook om een afrekening in het zakenmilieu of zelfs een private kwestie. De Britse krant Daily Mail opende de deur voor die laatste optie door uitvoerig te berichten over het feit dat Nemtsov niet één, maar twee verloofdes had: behalve het jonge Oekraïense model onderhield de politicus van de Unie van Rechtse Krachten ook intieme contacten met een Russische verpleegster, de 31-jarige Zamira Doegoezjeva. De Britse krant zoomt evenwel vooral in op het romantisch gehalte van de driehoeksrelatie, niet op de mogelijkheid van een passionele moord.