Ex-baas CIA lekte data aan minnares

De vroegere CIA-baas David Petraeus heeft toegegeven dat hij vertrouwelijke documenten aan zijn minnares heeft gelekt. Dat schrijft de Amerikaanse krant New Tork Times op zijn website. Door schuldig te pleiten, kan Petraeus een schikking treffen met de gerechtelijk instanties en voorkomt hij een pijnlijk proces.

Marc Raimondi, een woordvoerder van het ministerie van Justitie, zegt dat Petraeus een verklaring heeft ondertekend waarin hij toegeeft "onzorgvuldig" te zijn geweest. De inmiddels gepensioneerde viersterrengeneraal pleit daarin schuldig aan het eenmalig "verwijderen en bijhouden van geheime documenten". Op dat vergrijp staat een maximale celstraf van één jaar.

FBI-onderzoek

Petraeus moest in november 2012 ontslag nemen als CIA-baas, nadat hij had moeten toegegeven dat hij een buitenechtelijke relatie met Paula Broadwell had. Dat gebeurde in de nasleep van een onderzoek van de FBI naar geheime documenten die aangetroffen werden op de computer van Broadwell, de biografe van Petraeus. Door schuldig te pleiten, kan Petraeus meteen ook een schikking treffen met het gerecht. Op die manier vermijdt hij dat het komt tot een proces waarop mogelijk iets te veel (gênante) details over zijn liefdesleven aan het licht zouden komen.