Jonge topchef (32) sterft van stress

De Deense topchef Martin Sten Bentzen overleed op 27 februari aan een hartinfarct. De kok was nog maar 32 jaar. Het infarct zou het gevolg zijn van de grote stress die hij had in zijn functie als chefkok. Dat heeft zijn zus vandaag op haar Facebookprofiel gezet. Bentzen had op zijn 32 jaar al ervaring opgedaan als kok in het beste restaurant ter wereld, Noma, en werd alom beschouwd als een rijzende ster.

De stress in de topwereld van de gastronomie in ongelofelijk hoog. Benzen had nochtans zijn strepen al verdiend, nadat hij op 28-jarige leeftijd mocht werken in Noma, bekend als het beste restaurant ter wereld. Vorig jaar werd hij chef van ‘Napa Winebar and Kitchen’ in Shanghai. Ondanks zijn indrukwekkend palmares was de druk enorm hoog voor de jonge chef. “Mijn broer stond onder enorme druk. Zijn geweldige hart kon het niet meer aan. Het stopte plots met kloppen. Hij stierf van de stress”, schrijft Nina Bentzen vandaag op haar Facebookprofiel.

Naast het verdriet heeft de familie Bendsen nog een bijkomende zorg. Om het lichaam van Martin te laten overkomen van Shanghai, moet 12.000 euro betaald worden. Dat kan kan de familie niet betalen, maar met de financiele hulp van virenden, kennissen en heel wat andere Denen kan de repatriering toch betaald worden. "Eindelijk kan ik in alle rust rouwen. Ik weet nu zeker dat Martin naar huis zal komen", besluit Nina Bentzen.

Ook de culinaire wereld is na zijn dood in diepe rouw. Op de website van Bentzen’s restaurant in Shanghai staat te lezen dat hij het restaurant tot een hoger niveau deed stijgen en zijn oud-collega René Redzepi, chef in Noma, laat weten dat Bentzen een goede vriend en souschef was. “Dat je laatste reis een hele goede mag zijn", luidt het op zijn Facebookpagina.