Honderden kinderen misbruikt in Oxford

De afgelopen vijftien jaar zijn in het Britse Oxfordshire meer dan 300 kinderen misbruikt. Dat blijkt uit een rapport  van de onderzoekscommissie Oxfordshire Safeguarding Children Board (OSCB) dat vandaag is gepubliceerd. De kinderen, voornamelijk meisjes, werden door een bende mannen gedrogeerd en vervolgens mishandeld en misbruikt. Hoewel de kinderen herhaaldelijk als vermist werden opgegeven en velen zelfs alles vertelden aan de politie en de sociale instellingen, werd er nooit onderzoek gedaan. De daders, zeven mannen uit Oxford, zijn opgepakt en veroordeeld tot een gevangenisstraf variërend van 7 tot 20 jaar.

Operatie Bullfinch

Het misbruik vond gewoon plaats in de straten van de buurt Cowley in Oxfordshire. In parken en op kerkpleinen werden kinderen gelokt. De daders kochten een huis en verschillende lege appartementen om de slachtoffers te drogeren en vervolgens te verkrachten en te mishandelen. Na een onderzoek van twee jaar, operatie 'Bullfinch' genaamd, werden zeven mannen in mei 2013 veroordeeld voor 43 misdaden. De feiten waren onder meer kinderhandel, prostitutie, illegale abortussen uitvoeren, verkrachting en mishandeling. Hun gevangenisstraffen gaan van 15 tot 20 jaar. 

De hele zaak kwam aan het licht in 2011 toen een onderzoeker een patroon herkende tussen de aangiftes van vermiste kinderen, die vervolgens weer opdoken en wat later weer verdwenen en de activiteiten van de daders, die bekend waren bij de politie voor drugsmisdrijven. Uit het rapport vandaag blijkt dat er veel meer kinderen misbruikt werden.

Fouten politie

Nadat de cijfers aan het licht kwamen, is er enorm veel kritiek gekomen op de sociale instellingen en de politie. Uit de getuigenissen van veel slachtoffers blijkt namelijk dat zowel de politie als sociale voorzieningen op de hoogte waren van het misbruik, maar niets deden. Er werden geen bewijzen gevonden van opzettelijke nalatigheid, maar het staat vast dat er grote fouten gemaakt zijn. De politie en sociale instellingen communiceerden naast elkaar. Er zijn getuigenissen van kinderen die 's nachts onder het bloed op het politiekantoor binnen werden gebracht en toch werden weggestuurd. Veel slachtoffers getuigen ook dat ze niet werden geloofd wanneer ze alles vertelden.

De voorzitter van het OSBC, Maggie Blyth, bood vandaag formeel haar excuses aan tijdens een persconferentie "omdat het zo lang duurde voordat ze in de gaten hadden wat er gaande was".  "Het is schokkend dat deze kinderen voor zo’n lange tijd het slachtoffer waren van dergelijke afschuwelijke seksuele uitbuiting", zegt Blythe. Kinderen in Oxfordshire en omgeving die een mogelijk slachtoffer waren zijn nu doorverwezen naar nieuwe instellingen en gespecialiseerde politieagenten.

Ook op andere plaatsen

De zaak vertoont gelijkenissen met andere schandalen die in de Engelse gemeentes Rotherham, Rochdale en Derby aan het licht kwamen. Daar werden blanke meisjes in zorginstellingen misbruikt door een groep mannen.