Purmerend mag 'horroruil' vangen

De Nederlandse gemeente Purmerend heeft toestemming gekregen om de oehoe te vangen die de bewoners al weken in de ban houdt. De zogenaamde 'horroruil' viel al zeker twintig mensen aan. Een valkenier gaat nu proberen het dier te vangen. 

De uil heeft de laatste weken zeker twintig mensen aangevallen. Er werden zelfs mensen in het ziekenhuis opgenomen omdat ze zo zwaar verwond werden. De oehoe is ook niet zomaar een uil: het dier bereikt een spanwijdte van twee meter als het de vleugels strekt. 

Omdat de oehoe een beschermde diersoort is, mocht de gemeente Purmerend niet op eigen initiatief proberen het dier te vangen. Daarom moest er toestemming gevraagd worden aan de provincie Noord-Holland. "Normaal duurt zo een procedure lang, maar vermits de ernst van de situatie hebben we erop aangedrongen er vaart achter te zetten", aldus een woordvoerder van de gemeente. 

Vandaag gaf de provincie de toestemming aan Purmerend. Een valkenier gaat nu proberen het dier te vangen en naar een opvang te brengen. Daarna wordt een definitieve woonplaats voor de vogel gezocht.