"Vermijden dat Iran kernwapen maakt"

De Amerikaanse president Barack Obama heeft tijdens een interview met persagentschap Reuters verklaard dat hij hoopt dat Iran de komende tien jaar de nucleaire activiteiten stillegt. Volgens Obama kan er enkel dan gesproken worden van een historische deal.

De Verenigde Staten zijn momenteel in onderhandeling met Iran over de nucleaire plannen. De gesprekken lopen constructief volgens de Amerikaanse president, maar toch houdt hij er rekening mee dat beide landen niet tot een akkoord komen. Israëlisch premier Netanyahu is bovendien ook erg gekant tegen de onderhandelingen. “Premier Netanyahu heeft meteen allerlei beweringen gedaan. Volgens hem waren de onderhandelingen geen goed idee”, aldus Obama.

Israël wil net als de Verenigde Staten verhinderen dat Iran een nucleair wapen gaat ontwikkelen, maar premier Netanyahu wil vooral dat er strenger wordt opgetreden tegen Iran. Hij denkt dat Iran enkel zal ingaan op het nucleaire voorstel van Obama als de VS de economische sancties tegen Iran opheffen. Netanyahu zal hierover vandaag het Amerikaanse Congres toespreken.

Ondanks het feit dat de verhouding tussen de VS en Israël wat minder verloopt, verklaarde president Obama wel dat de relatie sterk blijft. “Ik heb premier Netanyahu al meer gezien dan eender welke politieke leider. De relatie is altijd goed geweest, ik verwacht dat dit zeker zo blijft.”