Pegida in Duitsland weer in opmars

De Duitse islamkritische beweging Pegida is, na tanend succes de voorbije weken, opnieuw aan een opmars bezig in Duitsland. Een manifestatie in Dresden maandag bracht 6.200 mensen op de been en kende daarmee voor de derde week op rij een stijgende opkomst. Dat blijkt uit cijfers van de politie.

De meest recente betoging van de 'Patriottische Europeanen tegen de Islamisering van het Avondland', de 17de al sinds oktober, kwam niet in de buurt van het recordaantal van 25.000 manifestanten dat op 12 januari werd opgetekend, maar deed met 6.200 aanwezigen wel een pak beter dan de  manifestatie van 9 februari, die met een opkomst van 2.000 deelnemers een dieptepunt betekende voor de islamofobe beweging. Op 16 februari kwamen opnieuw 4.000 mensen opdagen, vorige week later waren dat er al 5.000.

Pegida, dat eind oktober in Dresden het levenslicht zag, kende aanvankelijk week na week een groeiend succes en breidde vervolgens uit naar andere Duitse steden en naar het buitenland. Strubbelingen en onenigheid in eigen rangen - met als hoogtepunt het aftreden eind januari van de leider van de beweging Lutz Bachmann en daaropvolgend het ontslag van vijf andere verantwoordelijken - zorgde ervoor dat de aanhang sterk afkalfde. De afgetreden leider, Lutz Bachmann, bleef na zijn optreden overigens prominent aanwezig in de beweging, en werd enkele dagen geleden opnieuw in het directiecomité opgenomen.