Rusland maakt lijst toegestane films

Het Russische Ministerie van Cultuur maakte vandaag een lijst bekend met filmthema’s die in 2015 door de Russische staat worden goedgekeurd. Regisseurs die zich aan de voorgeschreven thema’s houden maken kans op financiële steun voor hun film.

Volgens Vyacheslav Telnov, de voorzitter van het filmdepartement van het ministerie, is dit de normale procedure voor het toekennen van staatssteun aan filmproducties. Er worden verschillende thema’s gekozen die volgens het Ministerie meer aan bod moeten komen. Regisseurs die hier met hun producties voor zorgen worden beloond.

Geen verrassingen

Tussen de negen thema’s die deel uitmaken van het lijstje voor 2015, zitten weinig verrassende keuzes. Het gaat vooral om films die de Russische militaire geschiedenis bejubelen of om verfilmingen van literaire klassiekers. Opvallend is wel dat ook verhalen gestimuleerd worden die het belang van de Krim voor de Russische staat benadrukken. Dat schiereiland is nu al iets meer dan een jaar geannexeerd door Rusland en vormde de aanleiding voor het conflict met buurland Oekraïne.

In januari van dit jaar kreeg de Russische Minister van Cultuur, Vladimir Medinski, ook al de mogelijkheid om de releasedata van een film uit te stellen. Als een grote buitenlandse productie tegelijk verschijnt met een film van eigen bodem, wordt die eerste niet vertoond in de Russische zalen.