Officiële klacht tegen Griekenland

Spanje en Portugal hebben bij de Europese Commissie in Brussel een officiële klacht ingediend tegen Griekenland. Aanleiding hiervoor was de uitspraak van de Griekse premier Alexander Tsipras over een complot van de twee landen tegen Athene.

Tsipras beschuldigde Spanje en Portugal ervan zijn partij, het linkse Syriza, te dwarsbomen bij de onderhandelingen over het verlengen van de financiële steun. Volgens hem uit schrik dat de linkse partijen in hun land grote successen zouden kennen bij de volgende verkiezingen. De  Spaanse beweging Podemos, een zusterbeweging van het Griekse Syriza, staat nu al als tweede grootste partij geboekstaafd in de Spaanse peilingen.

De Portugese regering noemt de uitspraak van Alexander Tsipras een “zeer ernstige en foutieve” verklaring. Ook Wolfgang Schaüble, de Duitse minister van Financiën, zegt dat de Griekse premier een “ongebruikelijke fout” maakte en dat dergelijke uitspraken niet thuishoren in de eurogroep.

Mina Andreeva, de woordvoerster van de Europese Commissie, verklaarde dat de betrokken partijen gesprekken voeren om de eenheid binnen de eurozone te bewaren.