Turks journalist Baransu opgepakt

In Istanboel is gisteren de gerenommeerde Turkse onderzoeksjournalist Mehmet Baransu gearresteerd. Volgens de Turkse autoriteiten zou hij een criminele organisatie hebben gesticht en staatsgeheimen publiek hebben gemaakt.

Gisteren vaardigde de openbare aanklager een arrestatiebevel uit, nadat de woning van Baransu urenlang doorzocht werd. Baransu werkt voor de krant Taraf, een Turkse krant die bekend is om haar kritische houding ten opzichte van het politieke en militaire establishment van het land.

Baransu raakte bekend met het ontrafelen van het Sledgehammer of Balyoz complot. In de krant Taraf zou hij de militaire top van Turkije onder de loep hebben genomen. Uit documenten die Baransu in 2010 publiceerde, zou gebleken zijn dat er een militaire coup werd voorbereid.  

Het feit dat Baransu een kritisch onderzoeksjournalist is zou wel eens te maken kunnen hebben met zijn aanhouding. Onlangs werd een aantal journalisten in Turkije opgepakt omdat ze de Turkse premier Erdogan beledigd zouden hebben.

 

Foto: Twitter