Dossier Crisis Oekraïne

Al 6000 doden in conflict OekraÏne

Naar schatting 6000 burgers kwamen sinds april 2014 al om het leven in het conflict tussen Rusland en Oekraïne. Dat meldde Said Raad al-Hussein, de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, vandaag in Genève.

De VN spreekt in haar meest recente rapport over de “genadeloze verwoesting van levens van burgers”. Vooral vrouwen, kinderen en ouderen zouden zwaar te lijden hebben onder de ondraaglijke toestand in het oosten van Oekraïne.

Hoewel sinds 15 februari een staakt-het-vuren is afgekondigd in de regio, zijn de laatste weken toch nog honderden mensen om het leven gekomen. Vooral in de stad Debaltseve en in de buurt van de luchthaven van Donetsk zijn de gevechten terug opgelaaid. Volgens de VN zijn er duidelijke aanwijzingen dat de Russische stroom van wapens en strijdkrachten naar Oekraïne nog steeds aanhoudt, maar Moskou ontkent dat.

Al-Hussein benadrukte dat “alle schendingen van de mensenrechten grondig onderzocht moeten worden en de daders moeten worden aangeklaagd”. Enkele minuten na het verschijnen van het VN-rapport vond een ontmoeting plaats tussen de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, en zijn Russische collega Sergej Lavrov, om de toekomst van Oekraïne te bespreken.