Netanyahu niet blij met nucleair akkoord

De Israëlische eerste minister Benjamin Netanyahu is gisteravond in Washington aangekomen voor een "historische" missie om het "slechte" nucleaire akkoord met Iran aan te klagen voor het Congres van de Verenigde Staten. Dat zegt zijn entourage.

"We weten veel over het toekomstige akkoord", zei een lid van de delegatie van het hoofd van de Israëlische regering bij aankomst in de VS. Dat akkoord wordt momenteel druk onderhandeld tussen enkele internationale grootmachten (VS, Rusland, China, Frankrijk, VK en Duitsland) en Iran. Washington wil het akkoord ten allen prijze tegen 31 maart rond hebben. "Volgens ons is het een slecht akkoord", zegt de entourage van Netanyahu.

De entourage verduidelijkte niet wie de bron is van de naar eigen zeggen "uitstekende informatie" over het aanstaande akkoord. In ruil voor garanties over de civiele en vreedzame doelen ervan zouden de internationale sancties tegen Iran opgeheven worden.

Het vooruitzicht van het historische akkoord heeft de relaties tussen Israël en de VS ernstig bekoeld. Het Witte Huis is niet blij met het bezoek van Netanyahu aan het Congres. Er is geen enkele ontmoeting gepland tussen Israël en de regering van de VS. Toen Netanyahu landde in de VS, kwam buitenlandminister John Kerry aan in Zwitserland voor een nieuwe onderhandelingsronde met Iran.