Tienduizenden op mars voor Nemtsov

Tienduizenden Russen hebben deze namiddag in het centrum van Moskou meegelopen in een rouwmars ter nagedachtenis van Boris Nemtsov, de oppositieleider die vrijdagavond vermoord werd in de buurt van het Kremlin. 'Hij is gestorven voor de toekomst van Rusland' of 'Hij vocht voor een vrij Rusland', zijn enkele van de opschriften op de borden die worden meegedragen door manifestanten.

Volgens de organisatoren namen er 70.000 mensen aan de mars deel. De ordediensten daarentegen hielden het op 16.000 mensen. Als de cijfers van de organisatoren correct zijn, gaat het om de grootste mobilisatie van de oppositie sinds de herverkiezing van president Vladimir Poetin in 2012.

"Normaal was er vandaag in Marino, in het zuidoosten van Moskou, een betoging tegen het beleid van de Russische president Vladimir Poetin", zegt Andrej Berjozkin, een van de duizenden Russen die aan de mars deelnamen. "Maar op deze rouwmars zijn er zowel mensen die tegen Poetin zijn, als mensen die puur komen uit sympathie voor Nemtsov"; zo vertelt hij aan VTM NIEUWS.

De Russische autoriteiten gaven zaterdag uitzonderlijk de toelating voor de rouwmars, tot op de brug over de Moskou-rivier waar Nemtsov doodgeschoten werd. Op de plek ligt intussen een berg bloemen ter nagedachtenis van de 55-jarige oppositieleider. Tussen de bloemen en de kaarsen liggen er ook veel foto's en boodschappen.