Werd executie Nemtsov gefilmd?

Na de moord op de Russische oppositieleider Boris Nemtsov heeft de Moskouse televisiezender TWZ een video vrijgegeven van de plaats en rond het tijdstip van het misdrijf. Mogelijk leveren de beelden nieuwe informatie op, maar er duiken ook nieuwe vragen op.

In de opname is volgens de zender te zien hoe Nemtsov met zijn vriendin vrijdagavond een halfuur voor middernacht naar de Moskvabrug in de buurt van het Kremlin wandelt. Ze worden gevolgd door een man. Een veegmachine ontneemt vervolgens het zicht op het paar en de man.

Dader loopt straat op

In die periode wordt Nemtsov om het leven gebracht. Iets later is te zien hoe de vermoedelijke dader uit de buurt van de sneeuwruimer de straat oploopt en een auto instapt. De sneeuwruimer rijdt vervolgens wat verder, waarna iemand naar het voertuig loopt. Waarschijnlijk is dat de vriendin van Nemtsov.

Rol van sneeuwruimer?

Pas tien minuten later komt de politie aan. Op basis van de beelden concluderen speurders dat de moord zorgvuldig werd gepland. Maar het roept ook vragen op, vooral rond de rol van de sneeuwruimer. Op het moment van de feiten regende het namelijk. De sneeuwruimer staat zo geplaatst dat de camera de moord niet kan registreren.

Nemtsov was een van de scherpste critici van de Russische president Vladimir Poetin. Hij stelde Poetin ook verantwoordelijk voor de oorlog in Oekraïne. De president zelf noemde de moord een provocatie. Hij kondigde aan alles te doen om de misdaad op te helderen.