Dossier Strijd tegen IS

IS doodde 2.000 gevangenen in Syrië

De terreurorganisatie IS heeft de voorbije acht maanden in Syrië bijna 2.000 gevangenen om het leven gebracht. Meer dan 1.200 van hen waren burgers, onder wie ook zes kinderen. Dat zegt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, dat vanuit Londen opereert. De extremisten hebben hun slachtoffers doodgeschoten, gestenigd, onthoofd of vanop een hoogte naar beneden gegooid.

Meer dan 930 van de slachtoffers behoorden tot de stam Al-Shaitat uit de regio Deir ez-Zor in het oosten van Syrië. In totaal zou IS 1.969 gevangenen terechtgesteld hebben, sinds de terreurmilitie op 28 juni 2014 een ‘islamitisch kalifaat’ uitriep in Syrië en Irak. De slachtoffers werden onder meer godslastering, samenwerking met het Syrische bewind of spionage voor de ‘coalitie van de kruisvaarders (het internationale optreden tegen IS) verweten, aldus de mensenrechtenorganisatie.

IS controleert grote gebieden in het noorden en oosten van Syrië. Daar heerst een terreurbewind, dat steunt op een radicale interpretatie van het islamitische recht, de sharia.