Kremlincriticus Nemtsov vermoord

De Russische oppositieleider en vroegere vicepremier Boris Nemtsov is vrijdagavond in Moskou op enkele honderden meters van het Kremlin doodgeschoten. Het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken heeft het nieuws bevestigd.

De 55-jarige Nemtsov werd zes keer beschoten vanuit een witte auto. Vier kogels raakten hem in de rug. Hij overleed ter plaatse. Vlak voor zijn dood was de oppositieleider nog te gast bij het belangrijkste vrije radiostation in Moskou.

President Poetin heeft zijn medeleven betuigd aan de familie. "De moord heeft alle kenmerken van een huurmoord en is een duidelijke provocatie", zo liet hij via zijn woordvoerder weten. Hij zal persoonlijk toezien op het onderzoek.

Organiseerde zondag betoging tegen Poetin

De oppositie organiseert uitgerekend komende zondag haar eerste grote mars van dit jaar tegen het beleid van Poetin. Nemtsov was een van de drijvende krachten achter deze betoging. Het protest wordt morgen geannuleerd. In de plaats daarvan wordt er een rouwmars voor Nemtsov georganiseerd door het centrum van Moskou.

Nemtsov kwam in 1991 op het Russische politieke toneel en kon op veel krediet van president Boris Jeltsin rekenen. Onder andere een reeks economische hervormingen in de eerste helft van de jaren 1990 maakte van Nemtsov een succesvol politicus. In 1997 werd hij onder Jeltsin vicepremier, maar ruim een jaar later nam hij - in volle roebelcrisis - ontslag. Hij bleef politiek actief en richtte zelf een partij op. Toen Poetin in 2000 president werd, was Nemtsov al snel een van zijn scherpste critici en dat zou hij altijd blijven. Zo heeft Nemtsov de oorlog in Oekraïne altijd fel bekritiseerd en sprak daarbij van "Russische agressie".

Dat de kritiek op Poetin hem duur kon komen te staan, besefte hij. Dat zei hij twee weken geleden nog in een interview aan een Russische nieuwswebsite: "Wanneer ga je eens ophouden met kritiek te hebben op Poetin, zegt mijn moeder. Poetin vermoordt je nog eens." Verlamd door angst was hij niet, maar hij hield wel rekening met de mogelijkheid dat hij vermoord zou worden, zo gaf hij toe. Boris Nemtsov laat een vrouw en vier kinderen na.