Ophef rond Frans bezoek aan Assad

Tijdens zijn tweedaagse bezoek aan de Filippijnen, veroordeelde de Franse president François Hollande de ontmoeting die enkele Franse parlementsleden brachten aan de Syrische president Basher al-Assad.

"Geen plaats voor dialoog met een dictator"

Volgens Hollande is Assad “een dictator die zijn eigen volk bombardeerde en chemische wapens inzette”. Hij voegt er nog aan toe dat er “geen plaats is voor dialoog met een dictator”. Drie parlementsleden zouden woensdag op eigen houtje beslist hebben om naar de Syrische president te stappen om toenadering te zoeken en om het Syrische volk te helpen. Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat het de missie van de parlementariërs niet ondersteunt.

Al meer dan 200.000 mensen omgekomen in Syrische burgeroorlog

Meer dan 200.000 mensen zouden omgekomen zijn in de Syrische burgeroorlog die nochtans vreedzaam begon met protesten van de bevolking om te pleiten voor democratie. Later ontaarde het conflict in een gewelddadige brugeroorlog tussen de regering van Assad en verschillende groeperingen, waaronder Islamitische Staat. Volgens François Hollande moeten zowel de terreurgroep IS die actief is in Syrië, als het dictatorschap van Assad veroordeeld worden.

Ondertussen zaait IS terreur in het land. De Syrische regering vraagt de internationale gemeenschap dan ook om steun in de strijd tegen de terreurgroep. Maar Frankrijk en ook Groot-Brittannië en de VS weigeren om contact te onderhouden met Assad.